Consumenten


Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Maar hoe is dat gekomen?
 
Er is bewijs dat het kruid al 4000 jaar voor Christus werd gebruikt door mensen in het oosten. De oude Egyptenaren waren ook grote liefhebbers van de lavendel en waren de eerste die hiermee handel begonnen te drijven. 
 
Lavendel wordt ook heel lang medicinaal gebruikt. De Romeinse troepen hadden lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten. De Romeinen waren de eerste die lavendel voor oogst en verwerking planten. Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. De etherische olie werd gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren. Voor de huidige lavendelolie wordt voor het grootste deel lavendelplanten uit de ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk gebruikt. 
 
Maar ook onze lavendel wordt met succes door verschillende particulieren gebruikt om te destilleren als olie. Het plukken van de lavendelbloemen kan uitsluitend plaatsvinden op afspraak.
 
 
De naam Lavandula
De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord "lavare" dat "wassen" betekent.
 
Verzorging
Bloeitijd: juni t/m oktober
Standplaats: zon, halfschaduw
Hoogte:  +- 50 cm
 
Voor meer verzorging tips en tips over het onderhoud van je tuin kunt u kijken op.
Overig:  www.tuinen.nl
 
Snoeien
Lavendel snoei je twee keer per jaar. De eerste keer vindt plaats in het voorjaar. In maart snoei je de lavendel goed terug tot een mooie compacte bol. Je moet er wel voor zorgen dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, want lavendel loopt slecht uit op kale takjes.
 
In augustus is het tijd om de lavendel voor de tweede keer te snoeien. Nu hoef je alleen de dode bloemetjes en bloemstelen weg te halen.